INGREDIENTE:
- 50 g bulgur
- ½ ceașcă cidru de mere fierbinte
- 1 ¼ cești cidru de mere rece
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 2 linguri zahăr brun
- 1 cană făină de grâu integral
- 2 căni jumătate făină albă
- 2 lingurițe sare
- ½ cană ulei
- Nuci tocate
PAȘI:
- Punem bulgurul într-un vas mic și turnăm peste el jumătate de cană de cidru fierbinte. Amestecăm cu o lingură și lăsăm 10 minute, până lichidul este absorbit.
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
- Punem o cană și un sfert de cidru de mere, din cel rămas, într-o cratiță și încălzim la foc mediu. Apoi îl turnăm în vasul unui mixer.
- Adăugăm drojdia, zahărul brun și amestecăm cu un tel. Apoi, adăugăm o cană de făină de grâu integral, făina albă, bulgurul, sare și ulei. Amestecăm la viteză mică timp de un minut pentru a combina ingredientele. Apoi, creștem viteza la mediu și mixăm timp de 10 minute, până se formează un aluat moale. Integrăm nucile și mai amestecăm 2 minute.
- Aluatul format îl punem într-un vas uns în prealabil cu ulei, îl acoperim cu folie de plastic și îl lăsăm să crească, la loc cald, timp de 2 ore sau până își dublează dimensiunea.
- Frământăm aluatul de pâine cu mere crescut pe o suprafață presărată cu făină. Îl modelăm într-un dreptunghi , apoi îndoim cele două capete scurte în partea de sus, astfel încât să se întâlnească la mijloc.
- Începând cu cel mai apropiat capăt, rulăm aluatul și strândem captele pentru a-l sigila.
- Așezăm pâinea cu mere într-o tavă unsă cu ulei. Acoperim cu folie de plastic și o lăsăm la crecut pentru o oră la temperatura camerei.
- Între timp preîncălzim cuptorul la 200 °C. Îndepărtăm folia de plastic, așezăm tava în centrul cuptorului preîncălzit și coacem pentru 50 de minute, până când pâinea cu mere devine maronie deasupra.
- Poftă bună!