INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 1/2 cană de lapte cu 3,5% grăsime
- 15g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1/2 cană de zahăr
- 4 ouă
- 3 căni de făină albă
- 1/3 cană pudră de cacao
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 cană unt nesărat, la temperatura camerei
- 30g ciocolată neagră, topită
Pentru umplutură:
- 100g cremă de alune sau Nutella
- 50g alune sau nuci mărunțite
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăsm să se activeze 5-10 minute.
- Peste acest amestec adăugăm ouăle și le batem până se combină complet.
- Cernem făina, zahărul, pudra de cacao și sarea și amestecăm folosind mixerul sau o lingură de lemn până aluatul devine omogen.
- Adăugăm untul și ciocolata topită și amestecăm încă 5 minute.
- După ce aluatul este omogen îl așezăm într-un vas încăpător, îl acoperim cu folie de plastic sau un prosop curat și îl lăsăm la odihnă aproximativ 2 ore.
- Pentru umplutura de alune vom combina crema de alune cu alunele măcinate, după care lăsăm amestecul la rece.
- Pe o suprafață de lucru ușor făinoasă frământăm aluatul până ce devine plat.
- Folosim un pahar mare pentru a decupa aluatul în cercuri.
- Cu ajutrul unei lingurițe, plasăm în mijlocul fiecărui cerc rezultat amestecul de cremă cu alune.
- Înfășurăm fiecare cerc umplut și îi oferim forma unei bile, pe care o vom așeza într-o tavă specială pentru brioșe cicolată peste care am pulverizat ulei.
- Lăsăm bilele la odihnă încă o oră.
- Preîncălzim cuptorul la 175°C și lăsăm brioșele cu ciocolată la copt aproximativ 40 de minute. Opțional, putem presăra ciocolată amăruie răzuită după răcire.