INGREDIENTE:
- 460 g făină de pâine
- 80 g ovăz
- 35 g zahăr tos
- 1 lingură sare
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 linguriță scorțișoară
- ½ linguriță nucșoară
- 300 g cidru de mere cald (50 ° C)
- 30 g unt
- 1 măr mărunțit
- 1 ou mare
- 1 lingură apă
Amestec de ovăz:
- 30 g făină
- 15 g ovăz
- 2 linguri zahăr tos
- 30 g unt
- ¼ linguriță scorțișoară
- Un praf de sare
- Un praf de nucșoară
PAȘI:
- Dizolvăm drodja proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
- În vasul unui mixer amestecăm făina, ovăzul, zahărul, sarea, drojdia, scorțișoara și nucșoara. Separat, într-un bol mic batem împreună cidrul călduț și untul topit. Apoi, adăugăm peste amestecul de făină.
- Mixăm la viteză medie până se combină. Apoi, reducem la viteză mică până se formează un aluat neted și elastic, în jur de 5 minute.
- Adăugăm mărul și amestecăm bine până bucățelele de fruct sunt mixate în aluat. Frământăm aluatul pentru pâine cu mere pe o suprafață presărată cu făină, pentru a ne asigura că mărul s-a incorporat bine. Cu ajutorul unui făcăleț întindem bine aluatul, apoi îl formăm într-o bilă netedă.
- Ungem bine aluatul cu ulei, îl așezăm într-un bol, îl acoprim cu un prosop curat și îl lăsăm la crescut, la loc cald, aproximativ o oră sau până își dublează dimensiunea.
- Îndoim treimea superioară a aluatului spre centru, apăsând pentru a sigila. Îndoim treimea inferioară peste porțiunea pliată, apăsând pentru a sigila. Îndoim pe jumătate aluatul în lungime, astfel încât marginile să se unească.
- Lăsăm aluatul, din nou, la crescut, acoperit, 30-45 de minute, timp în care pregătim amestecul de ovăz.
- Într-un vas mic amestecăm împreună făina, ovăzul, zahărul, scorțișoara, sarea și nucșoara. Adăugăm untul topit și amestecăm până se omogenizează.
- Preîncălzim cuptorul la 180 °C. Într-un bol mic batem un ou cu o lingură de apă. Ungem pâinea cu mere cu ou și presărăm pe deasupra amestecul de ovăz.
- Punem pâinea cu mere la copt timp de 50 de minute. Apoi, o scoatem și lăsăm să se recăcească complet.
- Poftă bună!