INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 2 căni lapte
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- ½ cană zahăr
- ½ cană ulei de canola
- 4 căni jumătate făină
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță praf de copt
- ½ bicarconat de sodiu
- 4 lingurițe unt
- ½ cană zahăr brun
Pentru umplutură:
- 5 mere
- 10 lingurițe unt
- 1 cană zahăr brun
- ¼ cană miere
- ¼ cană smântână
- 1 lingură extract de vanilie
- ½ lingură scorțișoară măcinată
- ¼ lingură sare
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
- Într-un vas mare la foc mic-mediu amestecăm laptele, zahărul și uleiul. Adăugăm drojdia și 3 căni jumătate de făină. Batem bine, închidem focul. Acoperim vasul cu un prosop și îl lăsăm aluatul pentru rulouri cu mere să se odihnească o oră.
- Adăugăm restul de făină, sare, praf de cop și bicarbonat. Amestecăm bine până se combină perfect. Punem capacul peste vas și îl punem la frigider până devine complet rece, cel puțin 4 ore.
- Între timp pregătim sosul de caramel și mere. Decojim și tăiem merele cubulele mici. Încălzim 2 linguri de unt într-o tigaie la fic mediu-mare. Adăugăm merele și le gătim timp de 10 minute. Punem merele deoparte. Adăugăm în tigaie untul rămas, zahărul brun și mierea. Fierbem ușor, amestecând constant timp de 2 minute. Adăugăm smîntâna și fierbem în continuare, timp de două minute.
- Adăugăm merele și continuăm să fierbem, amestecând constant, timp de două minute. Luăm de pe foc, amestecăm vanilia, scorțișoara și praful de sare. Acoperim și punem la frigider până se răcește complet.
- Preîncălzim cuptorul. Scoatem aluatul din frigider și pe o suprafață ușor presărată cu făină îl întindem cu ajutorul unui făcăleț. Ungem aluatul cu 4 linguri de unt. Punem 2 căni de sos de caramel și mere peste rulouri cu mere și presărăm zahar brun pe deasupra, întindem uniform.
- Rulăm aluatul bine, apoi îl feliem în rulouri groase, pe care le așezăm în vasul de copt (folie de copt). Le lăsăm să se odihnească timp de 15 minute.
- Punem rulourile la copt pentru 30-35 de minute, până devin aurii și se rumenesc bine.
- Presărăm sosul de caramel rămas pe deasupra rulourilor cu mere și servim cu plăcere. Poftă bună!