INGREDIENTE:
Aluat:
- 3 căni de făină
- 25g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- ¼ cană apă
- ½ cană de lapte
- 50g unt
- ¼ cană zahăr
- ½ lingură sare
- 4 ouă
- ½ cană stafide aurii
- ½ lingură esență de migdale
Topping:
- 1 cană apă
- 2 căni de zahăr
- 10ml duc de lămâie
- 3 căni de mere galbene mărunțite cubulețe
- ½ lingură scorțișoară
- 20g unt
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze pentru 5-10 minute.
- Adăugăm făina și drijdia într-un bol mare și le amestecăm treptat, după care le punem deoparte.
- Amestecăm constant apa, laptele, untul, zahărul și sarea într-o tigaie la foc mic spre mediu, până ce obținem un rezultat omogen.
- Turnăm amestecul făcut în tigaie peste combinația de făină-drojdie de care ne-am ocupat initial și adăugăm ouăle unul câte unul.
- Incorporăm stafidele și esența de migdale treptat.
- După ce amestecul a devenit omogen, îl așezăm într-un vas încăpător, îl acoperim și îl lăsăm la odihnă aproximativ 45 – 60 minute.
- În timp ce aluatul crește, pregătim și topping-ul: amestecăm zahărul și apa într-o cratiță și așteptăm până ce acestea fierb, apoi adăugăm sucul de lămâie.
- În amestecul din cratiță, adăugăm merele galbene tăiate cubulețe mărunte și scorțișoara. Fierbem alte câteva minute până când merele sunt fragede și adăugăm untul până ce acesta se dizolvă complet.
- Așezăm aluatul pentru tarta cu mere în tavă și îl găurim pe toată suprafața cu o furculiță.
- Turnăm amestecul din cratiță peste aluat pentru a-l însiropa în întregime.
- Preîncălzim cuptorul la 180°C și coacem tarta cu mere aproximativ 35-40 minute
- După coacere, lăsăm tarta să se răcească înainte de servire. Siropul o va face mult prea moale pentru servire imediată.
- Opțional putem adăuga frișcă pentru a define și mai bine gustul însiropat al merelor. Poftă bună!