INGREDIENTE:
Pentru umplere:
- 3 gălbenușuri de ou
- 3 căni de lapte
- ½ cană zahăr granulat
- Amidon de porumb
- Jumătate linguriță sare
- Semințe dintr-un anilla bean
- 2 lingurițe de sirop de arțar
Pentru gogoși:
- 50 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- ½ cană apă caldă
- ¼ cană + o lingură zahăr granulat
- 3 căni făină
- 2 lingurițe sare
- 1 linguriță scorțișoară
- 2 lingurițe unt
- 2 ouă
- Ulei vegetal, pentru prăjit
Pentru acoperit:
- ¼ cană zahăr granulat apestecat cu o linguriță scorțișoară
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțin lapte călduț și lăsăm să se activeze pentru 5-10 minute.
- Într-un bol mediu, batem gălbenușurile de ou și adăugăm laptele, amestecând până se combină. Într-un bol mare amesecăm zahărul, amidonul de porumb și sarea. Adăugăm puțin lapte pentru a se forma o pastă netedă.
- Amestecăm treptat restul de lapte până se combină. Încălzim bolul mic la foc mediu-mic și gătim, amestecând constrant pentru 15-20 de minute, până conținutul se îngroașă. Apoi răcim repede.
- Adăugăm semințele de vanilie și siropul de arțar până se combină. Transferăm crema pentru gogoși pufoase într-un recipient etanșat. Punem foile de plastic direct peste cremă, sigilăm și lăsăm la frigider pentru cel puțin o oră.
- Pentru a face gogoși pufoase, într-un bol mic amestecăm drojdia, apa caldă și o linguriță de zahăr, pentru a dizolva drojdia.
- Într-un bol mare amestecăm 2 căni jumătate de făina, zahărul rămas, sarea, scorțișoara până se combină. Facem o gaură în centru, Adăugăm untul, ouăle și amestecul de drojdie. Folosind mixerul, amestecăm la viteză mică până se formează un aluat moale.
- Pe o suprafață presărată cu făină, frământăm aluatul pentru 10-15 minute, adăugând suficientă făină, până aluatul devine moale, neted, elastic și doar ușor lipicios. Formăm aluatul într-o bilă, îl așezăm într-un bol, ungem cu ulei și lăsăm la crescut pentru 2 ore.
- Tăiem gogoșile pufoase, le acoperim cu un prodop și le lăsăm 15 minute, să se odihnească.
- Între timp, într-o cratiță medie, încălzim 4 căni de ulei vegetal, la foc mediu. Punem amestecul de scorțișoară într-un bol mic. Adăugăm gogoșile în uleiul încins le prăjim câte 2-3 în 30 de secunde până se rumenesc.
- Le dăm prin scorțișoară și vanilie. Poftă bună!