INGREDIENTE
- 180 ml apă
- 4 lingurițe sirop de arțar
- 1 lingura ulei de măsline sau unt topit
- ¼ lingură sare de mare
- 14 g drojdie prospătă Secretul Bunicii
- 300 g făină integrală
Pentru baie:
- 720 ml apă
- 45 g bicarbonat de sodiu
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă caldă și o lăsăm să se activeze 5-10 minute. După ce s-a activat, adăugăm o cană jumătate de făină.
- Într-un vas mare amestecăm apa, siropul de arțar, uleiul de măsline sau untul și sarea. Adăugăm amestecul de făină și drojdie și amestecăm.
- Când aluatul pentru mini covrigei cu sirop de arțar este format, îl frământăm timp de 5 minute, apoi îl lăsăm să se odihnească. Între timp, tăiem trei dreptunghiuri de folie pe care le ungem generos cu ulei de măsline. Așezăm folia pe o foaie de copt mare.
- Tăiem aluatul în jumătate cu ajutorul unui cuțit. Luăm prima bucată și o tăiem în 3 bucăți mai mici și pe fiecare dintre acestea în încă 3 bucăți mai mici. În total vom avea 18 bucăți. Pe acestea le acoprim cu un prosop uscat.
- Pe fiecare din bucăți le rulăm până devin subțiri și suficient de lungi pentru a forma covrigeii. Fiecare bucățică o modelăm într-un U, prindem capetele superioare ale U-ului și le răsucim, apoi le îndoim astfel încât să atingă partea de jos a U-ului. Continuăm la fel cu fiecare din bucățile de aluat rămase.
- Punem covrigeii pe folia pregătită în prealabil. Așternem peste un prosop de bucătărie peste și lăsăm la crescut timp de 20 de minute sau până își dublează dimensiunea.
- Pregătim baia de bicarbonat de sodiu. Amestecăm apa și bicarbonatul într-un vas mic și le fierbem.
- Așezăm mini covrigeii cu sirop de arțar în vasul cu apă clocotită și îi lăsăm să fiarbă pentru 10-15 secunde pe fiecare parte. Între timp preîncălzim cuptorul. Presărăm generos sare de mare pe deasupra lor.
- Transferăm cu grijă covriegii fierți pe foaia de copt. Coacem timp de 7-10 minute la 215 g celsius sau până se coc îndeajuns. Înainte de a-i scoate, îi lăsăm 5 minute să se răcească.
- Mini covrigeii cu sirop de arțar sunt gata. Poftă bună!