INGREDIENTE:
Pentru dizolvat drojdia:
- 1/3 cană lapte integral
- 14 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 2 linguri jumătate zahăr granulat
- 1/3 cană făină de pâine
Pentru aluat:
- 3 căni făină albă
- 1 ½ lingură sare
- 4 ouă mari
- 120 g unt
Pentru umplere:
- 1 kg unt
- ¾ cană zahăr granulat
- Sirop de la o lămâie
- 1 cană afine proaspete
- 2 lingurițe unt topit
Pentru ungere:
- 1 ou mare
- 1 gălbenuș
Pentru glazură:
- 2 căni zahăr pudră
- ½ cană gem de zmeură
- ¼ cană lapte
PAȘI:
Iată pașii pentru această rețetă de rulouri:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în laptele călduț, o lăsăm 5 minute să se activeze. Apoi adăugăm făina și zahărul. Le amestecăm la viteză mică. Adăugăm făina și sarea și amestecăm din nou la vitează mică.
- Adăugăm ouăle și amestecpm până se incorporează în compoziție. Scoatem aluatul și îl frământăm 5 minute. Adăugăm 2 linguri de unt și frământăm în continuare. Punem aluatul într-un bol, uns cu ulei, îl acoperim cu o folie de plastic și îl lăsăm la crescut 2 ore sau până își dublează volumul.
- Apoi, următorul pas al rețetei de rulouri este să batem aluatul și îl punem din nou la crescut pentru 45 de minute, acoperit de o folie de plastic. Aluatul crescut, îl formăm într-un dreptunghi.
- Tăiem untul în feli subțiri și le așezăm uniform pe jumătatea dreptunghiului. Îndoim aluatul, acoperind untul. Mai îndoim încă o dată. Punem aluatul pe o foaie de copt unsă și acoperim cu folie de plastic, apoi punem la frigider timp de 30 de minute.
- Se repetă de încă de două ori procesul, fără a adăuga unt. Apoi, înfășurăm aluatul în folie de plastic și îl lăsăm la frigider peste noapte.
- Punem într-un bol zahărul și siropul de lămâie. Amestecăm bine. Ungem aluatul cu unt topit, apoi punem amestecul de lămâie peste toată partea superioară. Ungem, apoi cu gem de zmeură.
- Rotim aluatul în spirală și îl tăiem cu ajutorul unui cuțit creând 12 chifle spiralate. Le așezăm una lângă alta și le lăsăm să crească, la temperatura camerei pentru aproximativ 45 de minute.
- Preîncălzim cuptorul. Ungem fiecare spirală cu ou bătut. Le cocem pentru 10 minute, la foc mare, apoi micșorăm focul și le mai lăsăm 10-15 minute, până devin aurii.
- Pentru glazură, adăugăm toate ingredientele și le amestecăm bine, apoi le turnăm peste rulouri. Poftă bună!
- Urmează pas cu pas reteta de rulouri si nu vei da greș!