INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 8 linguri unt nesărat
- ¾ cană apă caldă
- ½ cană zahăr
- 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 3 căni jumătate făină
- 1 lingură sare
- 1 ou bătut ușor
- 1 ½ lingură pastă de vanilie
- 1 cană lapte + 2 linguri pentru periaj
Pentru glazură:
- Unt
- 2 căni zahăr pudră
- 1 linguriță de coajă de portocală
- 3 lingurițe suc de potrocale
PAȘI:
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțin lapte călduț și o lăsăm să se activeze 5 minute.
- Încălzim untul într-o cratiță mică la foc mediu. Pe măsură ce untul se topește, îl batem bine. Îl gătim timp de 3 minute până devine de culoare gălbuie și are o aromă de nucă. Îl scoatem și îl lăsăm la răcit la temperatura camerei.
- Într-un bol mic amestecăm apa caldă, zahărul și amestecul de drojdie. Într-un bol mare amestecăm făina și sarea. Într-un bol mediu adăugăm oul, pasta de vanilie, ½ cană lapte și 3 linguri de unt răcit. Batem bine și adăugăm conținutul peste amestecul de făină împreună cu amestecul de drojdie.
- Amestecăm cu o spatulă până se formează aluatul moale și lipicios pentru beignete cu unt si portocale. Apoi, cu puțină făină pe mâini, modelăm aluatul într-o bilă și îl punem într-un vas cu ulei. Îl acoperim și îl așezăm într-un loc cald, unde-l lăsăm la crescut până își dublează dimensiunea, aproximativ 2 ore.
- Luăm aluatul crescut și-l modelăm, pe o suprafață plină de făină, într-un pătrat. Pe acesta îl împărțim în mai multe pătrate, pe care le așezăm pe o foaie de copt. Acoperim cu un prosop și lăsăm la crescut pentru încă 45 de minute.
- Între timp preîncălzim cuptorul. Ungem blaturile fiecărui pătrat cu restul de 2 linguri de lapte și coacem timp de 15 minute, până se rumenește fiecare beignete cu unt și portocale.
- Poftă bună!
- Pentru glazură încălzim untul la microunde 15 secunde, apoi îl amestecăm cu zahărul pudră, coaja de portocală și sucul de portocale.
- În timp ce gogoșile sunt calde, adăugăm glazura de portocale. Poftă buna la beignete cu unt și portocale!