INGREDIENTE
- 10 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 600 grame făină
- 4 ouă la temperatura camerei
- 250 ml lapte
- 150 grame zahăr
- 120 grame unt topit
- Pentru sirop: 1,5 litri apă
- 600 grame zahăr
- coaja de la o portocală
- esență de rom
- miere pentru uns
- 100 grame de miez de nucă
PAȘI
- Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțin lapte călduț, alături de o lingură de făină. Amestecăm pentru un minut.
- Se amestecă drojdia cu restul de făină.
- Se iau ingredientele și se amestecă separat: cele solide și apoi cele lichide.
- Astfel, amestecați laptele, untul topit, ouăle la temperatura camerei și apoi adăugați zahărul, făina, coaja de portocală și drojdia.
- Frământați tot aluatul până ce ingredientele se omogenizează.
- Lăsați la dospit pentru 1 ouă la loc călduros, acoperind aluatul cu un prosop.
- Așezați aluatul pe o porțiune netedă și frământați-l, presărând din când în când făină peste, până nu se mai lipește.
- Luați aluatul după frământare și împărțiți-l în bucăți pe care le întindeți și le răsuciți. Formați 8-uri pentru ca mucenicii să își ia forma originală.
- Așezați mucenicii moldovenesti în tavă, apoi acoperiți-i cu prosoape și lăsați-i la dospit 20 de minute.
- Dizolvați într-un pahar cu apă 2 linguri de zahăr și ungeți mucenicii. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și lăsați-i în cuptor pentru 20 de minute.
- Pregătiți, între timp, sosul. Într-o oală turnați apa și adăugați zahărul. Amestecați din când în când până se topește. Adăugați esența de rom la final.
- Scoateți mucenicii moldovenesti din cuptor. Așteptați 2-3 minute și apoi, cu ajutorul unei palete, introduceți-i pe rând în sirop. Lăsați-i pe fiecare câte 10 secunde și apoi, așezați-i în tavă.
- Ungeți mucenicii cu miere și presărați nuca măcinată. Poftă bună!