INGREDIENTE
- Aluat cozonac cu nucă și cacao: 1 kilogram făină
- 250 grame zahăr
- 5 grame sare
- 50 grame drojdie Secretul Bunicii
- 500 mililitri lapte
- 5 gălbenușuri de ou
- 100 grame unt
- coaja rasă de la o lămâie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- Umplutură: 100 grame zahăr
- 2 linguri cacao
- 250 grame nuci mărunțite
- 5 albușuri de ou
- 5 grame sare
- o lingură esență de rom
- Uns: 1 ou
- o linguriță zahăr
PAȘI
Pentru această rețetă cozonac cu nucă și cacao:
- Făina se cerne de 2-3 ori. Restul ingredientelor se lasă la temperatura camerei.
- Laptele se încălzește, peste el se adaugă coaja de lămâie și zahărul vanilat și se amestecă bine
- Se freacă bine zahărul și gălbenușurile, până zahărul se topește.
- Se amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr, peste amestec se adaugă 3 linguri de lapte călduț și o lingură de făină și se continuă amestecarea.
- Făina se pune într-un vas mare, iar în mijlocul ei se face o gropiță, în care se adaugă amestecul de la punctul anterior. Se lasă la dospit 10-15 minute, până când maiaua își dublează volumul, apoi se adaugă sarea, restul de lapte și gălbenușurile frecate cu zahăr.
- Aluatul se frământă energic pentru 30 de minute, cu mâinile unse cu unt, până când tot untul se încorporează în aluat.
- Aluatul de cozonac cu nucă și cacao se acoperă și se lasă la dospit pentru o oră.
- Albușurile se bat cu sarea, timp în care se adaugă în ele 100 de grame de zahăr.
- Peste nuca măcinată se adaugă cacaoa, esența de rom și albușurile bătute spumă și se amestecă ușor.
- Aluatul crescut se împarte în patru porții egale și fiecare bucată se întinde ușor până când foile ajung la dimensiunea formei de cozonac.
- Peste fiecare foaie se întinde câte o pătrime din compoziție, se rulează individual și se împletesc două câte două.
- Se pune hârtie de copt în formele de cozonac și se unge cu ulei.
- Cozonacii se așază în forme și se lasă la crescut până își dublează volumul.
- Se ung cu oul bătut cu lingurița de zahăr, apoi se dau la cuptor pentru aproximativ o oră, la 180 de grade Celsius.
- După ce se coace fiecare cozonac cu nucă și cacao, se acoperă cu o pânză de in sau bumbac și se lasă la răcit.