INGREDIENTE
- 3 căni şi jumătate făină
- 25 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- o treime cană zahăr
- 3 sferturi cană lapte
- 12 linguriţe unt
- 2 ouă
- jumătate linguriţă sare
- 1 cană migdale tocate
- frişcă pentru servire
PAȘI
Pentru această rețetă de chec danez cu unt, trebuie să:
- Făina se pune într-un bol şi se face o gropiţă în mijlocul ei, unde se adaugă drojdia fărâmiţată şi 2 linguriţe de zahăr şi se amestecă, încorporând treptat o jumătate de cană de lapte încălzit, apoi se lasă la crescut 15 minute.
- Se încălzeşte laptele rămas şi în el se adaugă 5 linguriţe de unt, 1 ou şi sarea, apoi tot amestecul se încorporează în aluat, frământând până la omogenizare, apoi se lasă la crescut pentru 45 de minute.
- Între timp, se amestecă migdalele cu zahărul, iar restul de unt se topeşte şi se lasă la răcorit.
- Aluatul se frământă din nou şi din el se rupe o treime care se modelează într-un cerc de diametrul tăvii de copt în care se pune, apoi se unge cu o treime din untul topit şi se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă.
- Restul aluatului de chec danez se întinde într-o foaie dreptunghiulară de circa 5 milimetri şi se unge cu umplutura de migdale, apoi se rulează şi se taie în 10 rulouri egale.
- 2 dintre rulouri se pun în mijlocul tăvii şi celelalte 8 deasupra aluatului în formă de cerc.
- Se lasă la crescut 15 minute, apoi se unge cu un ou bătut şi se coace la 200 de grade pentru 30 de minute.
- Un chec danez serveşte rece cu frişcă pe deasupra.