INGREDIENTE
- pentru aluat cozonac cu nucă și rahat-
- -1,2kg.faina de grau(tavile mele sunt mai mari decat cele obisnuite).
- -4 galbenusuri,
- -100 ml.lapte dulce,
- -300 ml .iaurt gras,
- -un cub drojdie verde,
- -100 ml.ulei,
- -4 linguri de zahar,
- -esenta dupa preferinta.
- -apa minerala cam 100 ml.
- Pentru umplutura cozonac cu nucă și rahat-
- -1 kg.nuci macinate,
- -100 gr.stafide aurii,
- -500 gr.rahat
- -4 albusuri,
- -700 gr.dulceata de trandafiri,
- -1 plic de cacao,
- -esenta de porocale,
PAȘI
- Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri,separat intr-o oala punem laptele dulce cu iaurtul sa se incalzeasca pe foc impreuna cu zaharul,se incalzeste foarte putin ,asa ca apa de vara,apoi se ia de pe foc si se adauga drojdia se mesteca bine si se pune peste faina,adaugam un varf de cutit de sare,esenta si se framanta foarte bine adaugand apa minerala ,spre final punem cate un pic de ulei peste aluat si contiunuam sa framantam pana vom obtine un aluat nu prea tare nu prea moale,sa il putem intinde,apoi punem vasul pe o pernuta sa creasca.
Punem nucile macinate intr-un vas peste nuci adaugam albusurile,dulceata de trandafiri,esenta,cacao si mestecam bine.
Cand aluatul de cozonac cu nucă și rahat este crescut il impartim in patru bucati egale si facem patru foi pe care vom intinde compozitia de cacao ,apoi asezam rahat si presuram cu stafide rulam si impletim fiecare cozonac in doua,il asezam in tavi in care am pus hartie cerata,ungem cozonacii cu un ou batut si presuram mac din belsug apoi dam tava la cuptor pentru o ora la foc potrivit ,cand sunt copti ii scoatem si ii ungem cu miere de albine indoita cu apa.Am inlocuit zaharul din compozitie cu dulceata de nuca.