INGREDIENTE
- Savarine:
- 500 g faina;
- 20 g drojdie proaspata;
- doua linguri zahar;
- 300 ml lapte caldut;
- 4 oua;
- un praf de sare;
- 60 ml ulei.
- Sirop:
- 800 ml apa;
- 300 g zahar;
- esenta de rom.
- Decor:
- circa 400 ml frisca lichida (tinuta la frigider);
- 12 linguri de dulceata de zmeura.
PAȘI
Pentru o porție delicioasă de savarine, rețeta de urmat implică:
- Savarine: Intr-un castron se pune faina, formandu-se o gropita in mijloc. Drojdia si zaharul se dizolva in laptele caldut, apoi se toarna in gropita. Se adauga ouale, sarea si uleiul si se amesteca totul cu o spatula de silicon pana cand se obtine un aluat moale. Se acopera castronul cu o folie si se pune intr-un loc cald, ferit de curentii reci de aer. Cand aluatul si-a dublat volumul, se ung cu ulei formele de briose si se distribuie aluatul uniform in ele. Se pun pe o tava si se baga intr-un sac menajer, formandu-se o “cupola” deasupra pentru a nu se lipi aluatul de sac. Se lasa la crescut inca 10-15 minute intr-un loc cald si se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Dupa ce savarinele au crescut, se indeparteaza sacul menajer cu mare grija si se introduce tava la cuptor. Atentie! Nu se deschide cuptorul deloc! Dupa ce s-au rumenit frumos, se stinge cuptorul si se mai lasa acolo 10-15 minute, apoi se poate scoate tava.
- Sirop: Apa si zaharul se pun la fiert intr-un vas pana cand zaharul se dizolva complet, apoi se lasa sa se raceasca. Cand siropul s-a racit complet, se adauga esenta de rom.
- Asamblare savarine: Frisca lichida se bate intr-un castron mare cu ajutorul unui mixer. Savarinele se scot din forme dupa ce s-au racit complet si din partea care a fost in josul formelor se taie 3/4 pentru a forma un capac. Fiecare savarina se scufunda, pe rand, in sirop, dupa care se aseaza pe o tava. Se umple un posh cu frisca si se decoreaza fiecare savarina, sub capacul format. Deasupra capacului se adauga cate o lingura de dulceata de zmeura.