INGREDIENTE
- Caramel : 200 g zahar
- Blat : 5 oua separate
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de ulei
- 5 linguri de faina
- 1 esenta de vanilie
- 1 lingurita praf de copt
- sare
- 6 – 8 mere intregi in functie de marime
- 6 – 8 lingurite de gem de prune
- scortisoara
- Decor : 200 ml smintina pentru frisca
- 1 mar cu coaje
- 5 linguri de zahar
PAȘI
- Mod de preparare tort de mere : Intr-o cratita in care facem tortul caramelizam cele 200 g de zahar si imbracam peretii cratitei cu el . Peste punem merele scobite si curatate .
- In fiecare mar punem cite o lingurita de gem de prune si presaram scortisoara . Dam cratita la cuptor 15 – 20 de minute la 170 grade s-au pina se inmoaie merele . Intre timp preparam blatul .
- Mixam cele 5 albuse cu sare si zahar . Galbenusele le amestecam cu uleiul si esenta de vanilie . Se adauga peste albuse si se amesteca incet , apoi faina amestecata cu praful de copt .
- Scoatem cratita din cuptor si turnam usor aluatul de blat tort de mere . Se introduce din nou in cuptor pentru inca 30 de minute pina se rumeneste frumos . Se face testul cu scobitoarea .
- Asezam un platou peste cratita si rasturnam tortul cu o miscare ferma. Lasam asa pana se raceste tortul , apoi scoatem cratita .
- Pentru decor , batem sminatina pentru frisca si ornam tortul . Deasupra taiem un mar felii subtiri , punem cele 5 linguri de zahar si le dam la foc incet pina se topeste zaharul si scade sucul lasat de mere. Reci se aseza in forma de floare pe tort .