INGREDIENTE
- Pentru aluat chec polonez: 2 căni de lapte călduț
- 30 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 250 grame zahăr
- 750 grame făină
- 230 grame unt
- 6 ouă
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță nucșoară
- Coaja rasă de la o portocală
- 1 ½ cană stafide
- Pentru topping-ul sfărâmicios de chec polonez: 115 grame unt
- 120 grame zahăr
- 250 grame făină
- 2 căni alune tocate
PAȘI
- Drojdia se dizolvă în laptele călduț alături de 2 linguri de zahăr și se lasă la crescut pentru 15 minute.
- Peste maiaua de la punctul anterior se adaugă 250 grame de făină, se omogenizează și se lasă la crescut într-un bol acoperit, pentru 30 de minute.
- Se amestecă untul cu restul de zahăr pentru aluat, după omogenizare se adaugă ouăle și se amestecă bine.
- Se adaugă sarea, coaja de portocală, nucșoara și încă 250 de grame de făină.
- Aluatul lăsat la crescut se adaugă peste amestecul nou, alături de restul de făină și de stafide si se frământă bine.
- Aluatul se lasă la crescut într-un bol uns cu puțină grăsime, acoperit, pentru o oră și jumătate sau până își dublează volumul.
- Untul și zahărul pentru topping se omogenizează, apoi se amestecă și făina, apoi alunele tocate.
- Aluatul se taie în mai multe bucăți și se așază în forme de chec și deasupra lui se întinde topping-ul.
- Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute, până capătă o nuanță maroniu – aurie.
- Se scoate fiecare chec polonez din tăvi și se servește după răcorire.