INGREDIENTE
Pentru aluat pască tradițională: 300 grame făină
- 60 ml lapte călduț
- 200 grame zahăr
- 2 gălbenușuri
- 200 grame unt
- 25 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- Coaja rasă de la jumătate de lămâie
- Coaja rasă de la jumătate de portocală
- ½ linguriță sare
-
Pentru umplutură pască tradițională: 1 kg brânză de vaci
- 2 linguri smântână
- 2 linguri făină
- 4 ouă
- 250 grame zahăr
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 200 grame stafide
- Coaja rasă de la jumătate de lămâie
- Coaja rasă de la jumătate de portocală
- ½ linguriță sare
- Pentru uns pasca tradițională: 1 ou
PAȘI
- Drojdia se dizolvă în laptele călduț alături de o lingură de zahăr și se lasă la crescut pentru 10-15 minute.
- Se amestecă făina cu maiaua de la punctul anterior, cu gălbenușurile și se frământă bine, adăugându-se pe rând toate celelalte ingrediente pentru aluat.
- Aluatul obținut se lasă la crescut pentru o oră – o oră și jumătate sau până își dublează volumul.
- Într-un bol se amestecă toate ingredientele pentru umplutură, în afară de stafide, se mixează bine, apoi se adaugă și stafidele și se amestecă.
- Din aluat se păstrează o bucățică de dimensiunea unui pumn și restul se întinde într-o foaie (mai groasă sau mai subțire în funcție de cât de gros vreți să fie blatul și de dimensiunea tăvii de copt).
- Se așază foaia de aluat în tavă, inclusiv pe marginine acesteia și peste se toarnă umplutura, uniform.
- Din restul de aluat se fac ornamente, după bunul plac.
- Toată suprafața superioară se unge cu ou bătut.
- Pasca tradițională se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ o oră.