INGREDIENTE
- Pentru aluat: 120 grame unt
- 230 grame zahăr
- Coaja rasă de la o portocală și jumătate
- 1 linguriță nucșoară măcinată
- 1/2 linguriță sare
- 330 ml lapte călduț
- 90 grame iaurt grecesc
- 700 grame făină
- 25 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- Pentru umplutură: 115 grame ciocolată neagră tocată
- 150 grame alune de pădure tocate
- 1 linguriță rasă cacao
- ½ linguriță ghimbir
- 1 linguriță scorțișoară
- ½ linguriță nucșoară
- Pentru uns și decor: 1 ou
- 1 lingură fulgi de ciocolată
PAȘI
- Pentru a face prăjitură cu ciocolată, drojdia se dizolvă într-o cană de lapte călduț, alături de o linguriță de zahăr și se lasă la crescut pentru 10-15 minute.
- Într-un vas mare se amestecă făina cu sarea și maiaua de la punctul anterior.
- Separat, se mixează untul, restul de zahăr, coaja de portocală și nucșoara. Se adaugă și laptele și iaurtul și se amestecă bine.
- Cele două compoziții se încorporează și se frământă bine, apoi se lasă la crescut pentru 45 minute – o oră sau până își dublează volumul.
- Pentru umplutură se amestecă cicolata cu alunele, cacaoa, ghimbirul, scorțișoara și nucșoara.
- Din aluat se taie o treime și se lasa la o parte.
- Bucata mai mare de aluat de prăjitură cu ciocolată se întinde într-o foaie de circa 40×20 cm.
- Pe aceasta foaie se întinde o treime din umplutură, apoi se rulează pe lung.
- Se obține o rulada de 40 cm lungime care se taie în felii de circa 3 cm grosime, care se așază în tava cu hârtie de copt.
- Bucata rămasă de aluat se întinde într-o foaie în formă dreptunghiulară de circa 10×30 cm.
- Peste ea se întinde umplutra rămasă și se rulează pe lung.
- Se obține o ruladă de 30 cm lungime care se taie în felii de circa 4-5 cm, care se așază în tava, în golurile dintre rulourile mari.
- Prăjitura cu ciocolată se unge cu ou bătut și peste ea se presară fulgii de ciocolată.
- Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa 30-40 minute.