INGREDIENTE
- Blat :
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 2 linguri de cacao
- 3 linguri de ulei
- 1/2 linguriță praf de copt
- 5 linguri de făină
- Crema :
- 3 gălbenușe
- 150 g zahăr
- 100 g ciocolată amăruie
- 200 g unt
- esență de rom
- Sirop :
- 50 g zahăr
- 100 ml apă
- Glazură :
- 100 g ciocolată amăruie
- 50 g unt
- 50 ml smîntînă pentru frișcă lichidă
PAȘI
- Mod de preparare pentru prajitura cu crema de unt si ciocolata: Separăm albușele si le batem cu un praf de sare si zahăr . Gălbenușele se freacă cu uleiul și esența de rom și se toarnă peste albușe și amestecăm ușor. Făina se cerne împreună cu cacaua și praful de copt peste compoziția de ouă . Amestecăm cu mișcări de sus în jos cu o paletă .
- Compoziția se toarnă intr-o formă de 20/30 și se dă la cuptor la foc mediu pentru 30 de minute . Se testează cu scobitoarea .
- Sirop : Zahărul se caramelizează , se dă deoparte si se toarnă apa . Lăsăm pînă se răcește și caramelul se topește .
- Crema : Se freacă gălbenușurile cu zahăr pe abur pînă se îngroașe si se lasă la răcit . Ciocolata se topește cu untul , apoi se mixează pînă devine cremos. Se răcește , se amestecă cu crema de ouă și se aromează cu esență de rom după gust .
- Glazura pentru prajitura cu crema de unt si ciocolata : Ciocolata se topește impreună cu untul si frișca . Omogenizăm și lăsăm la răcit .
- Blatul răcit se taie în două si se însiropează fiecare parte. Păstrăm puțin din cremă pentru ornat și restul o punem pe unul din blaturi și acoperim cu celălalt blat. Dăm la frigider până se întărește crema .
- Prăjitura se porționează , se glazurează individual și se ornează cu crema rămasă .