Rețetă cozonac cu mac

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru 2 cozonaci
  • 1 kg de făină
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 250 gr zahăr
  • 500 ml lapte
  • 200 gr grăsime ulei și unt
  • 5 gălbenușuri
  • 1 linguriță rasă de sare
  • coaje de lămîie
  • esență de vanilie
  • Umplutură :
  • 400 gr mac măcinat
  • 200 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 300 ml lapte
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaje de lămîie

PAȘI

  • Preparare cozonac cu mac: Se cerne făina de două ori să fie mai pufoasă . Gălbenușurile se freacă cu sare . Se încălzește latele în care se dizolvă zahărul și vanilia . Maiaua se face din drojdie cu puțină făină , 1 lingurița de zahăr , o ceașcă de lapte și se lasă la loc cald 10 – 15 minute .
  • Punem făina într-un vas încăpător , maiaua , gălbenușele , laptele călduț , aromele și începem să frămîntăm timp de 30 de minute . La urmă incorporăm și grăsimea treptat . Se acoperă și se lasă la crescut o oră .
  • Între timp preparăm umplutura . Macul, laptele și zahărul se pun la fiert pînă se absoarbe tot laptele , aproximativ 10 minute . Se oprește focul și adăugăm aromele , vanilia și coaja de lămîie .
  • După dospire împărțim aluatul de cozonac cu mac în două și fiecare jumătate în două . Se unge masa cu ulei , se fac două foi se ung cu mac , se rulează și se împletesc . Se așează în tavă și se lasă la crescut 40 de minute . Apoi se ung cu ou bătut și se dau la cuptor . Coacem 40 de minute la 170 de grade .
  • Se scot cozonacii din cuptor și se ung cu miere . Se savurează cu plăcere !

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne