INGREDIENTE
- Ingrediente pentru 2 cozonaci
- 1 kg de făină
- 50 gr drojdie proaspătă
- 250 gr zahăr
- 500 ml lapte
- 200 gr grăsime ulei și unt
- 5 gălbenușuri
- 1 linguriță rasă de sare
- coaje de lămîie
- esență de vanilie
- Umplutură :
- 400 gr mac măcinat
- 200 gr zahăr
- 50 gr unt
- 300 ml lapte
- 1 plic zahăr vanilat
- coaje de lămîie
PAȘI
- Preparare cozonac cu mac: Se cerne făina de două ori să fie mai pufoasă . Gălbenușurile se freacă cu sare . Se încălzește latele în care se dizolvă zahărul și vanilia . Maiaua se face din drojdie cu puțină făină , 1 lingurița de zahăr , o ceașcă de lapte și se lasă la loc cald 10 – 15 minute .
- Punem făina într-un vas încăpător , maiaua , gălbenușele , laptele călduț , aromele și începem să frămîntăm timp de 30 de minute . La urmă incorporăm și grăsimea treptat . Se acoperă și se lasă la crescut o oră .
- Între timp preparăm umplutura . Macul, laptele și zahărul se pun la fiert pînă se absoarbe tot laptele , aproximativ 10 minute . Se oprește focul și adăugăm aromele , vanilia și coaja de lămîie .
- După dospire împărțim aluatul de cozonac cu mac în două și fiecare jumătate în două . Se unge masa cu ulei , se fac două foi se ung cu mac , se rulează și se împletesc . Se așează în tavă și se lasă la crescut 40 de minute . Apoi se ung cu ou bătut și se dau la cuptor . Coacem 40 de minute la 170 de grade .
- Se scot cozonacii din cuptor și se ung cu miere . Se savurează cu plăcere !