INGREDIENTE
- Aluat : 125 g unt
- 100 g zahăr
- 1 ou
- 250 g făină
- 1 linguriță esență de vanilie
- Umplutura : 500 g de prune
- 100 g zahăr
- 2 linguri cu amidon
- 20 g unt
- Pentru uns
- 1 ou
- 2 linguri de zahăr
PAȘI
- Preparare . Mixăm untul și zahărul până obținem o cremă fină . Adăugăm oul și esența de vanilie și mai mixăm 1 minut . Punem toată făina odată și amestecăm cu mâna până obținem un aluat moale dar care se dezlipește de pe mână .
- Învelim aluatul în folie alimentară și îl dăm 30 de minute la frigider .
- Pentru umplutură , amestecăm prunele tocate mărunt cu zahărul și amidonul . Scoatem aluatul din frigider și luăm 2/3 din el și îl întindem rotund . Luăm o formă de 22 cm și așezăm aluatul așa încât să ajungă și pe margini . Se lasă din nou la frigider 30 de minute .
- Așezăm apoi prunele în mod uniform pe suprafața plăcintei cu prune și se acoperă cu bucățele de unt . Scoatem restul de aluat din frigider , îl întindem și-l așezăm peste cireșe . Ungem cu ou bătut și presărăm zahărul .
- Facem câteva crestături cu cuțitul să poată ieși aburul . Dăm plăcinta cu prune la cuptor , la 170 de grade pentru 40 de minute , pînă se rumenește ușor .
- Se lasă să se răcească și se savurează cu plăcere .