INGREDIENTE
- Pt. aluat: 1 kg faina alba
- 1 lgt sare
- 50 g drojdie proaspata Secretul bunicii
- 3 lg zahar coaja rasa de lamaie
- 50 ml ulei
- lapte caldut cat cuprinde (cca 500 ml)
- Pt. umplutura: 500 g branza
- 100 g zahar
- 2 lgt esenta de vanilie
- 50 g merisoare
- 2 mere mari
- 3 lg gris
- 1 ou pt uns
PAȘI
Pentru a face aceasta reteta de branzoaice trebuie sa stii urmatoarele:
- Aluat: Intr-un bol se cerne faina. Pe margine se pune sarea, iar in mjloc se face o gropita. Se pune 1 lgt zahar, drojdia zdrobita si se toarna 100 ml lapte cladut. Se lasa sa se activeze drojdia. Intre timp restul de lapte se amesteca cu zaharul pana ce acesta se topeste.
- Ouale se bat si se toarna peste faina, se pune si uleiul, coaja rasa de lamaie si se amesteca dinspre mijloc, incorporand incet faina de pe marini. Se toarna laptele putin cate putin, pana se obtine un aluat ce poate fi framantat.
- Se toarna pe masa de lucru infainata si se framanta pana se obtine un aluat moale si nelipicios. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
- Umplutura: Intr-un bol se pune branza, oul, esenta de vanilie si zaharul. Se amesteca bine pana se topeste zaharul. Merele se spala, se curata de coaja, apoi se taie in cubulete mici. Se pun peste branza merisoarele si merele cubulete. Se amesteca. Pentru ca eu am avut o branza cremoasa, am adaugat si 3 linguri de gris pentru a tine mai bine umplutura.
- Urmand reteta de branzoaice, imparte aluatul in doua parti. Se ia o parte si se intinde in foaie dreptunghiulara. Se taie apoi in 12 patratele egale. Pe fiecare patratel se pune cate o lingurita de umplutura, apoi se unesc colturile opuse. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se procedeaza la fel si cu restul de aluat. Se lasa sa mai dospeasaca cca. 15 minute, apoi se ung cu oul bine batut.
- Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade C si se lasa pana se rumenesc frumos. Se scot din cuptor, se acopera cateva minute cu un prosop de bucatarie, apoi se pot servi.
- Reteta de branzoaice este una simpla, usor de urmat. Pofta buna!