Hrană pentru începutul diversificării la bebeluşi. Începutul unui nou tip de nutriţie

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi presupune un adevarat plan de atac pentru proaspetele mămici. Introducerea alimentelor solide în meniul bebeluşului, inevitabil ridică întrebări. Când să începem diversificarea? Care sunt primele alimente introduse? Cu aceste întrebari şi multe altele se confruntă mămicile când se decid să înceapă diversificarea. Totuşi acest pas trebuie făcut cu acordul şi eventual după un consult la medicul pediatru.

Diversificarea alimentaţiei ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 6 luni. Vârsta depinde însă de modul în care bebeluşul este hrănit. Dacă bebeluşul este alăptat exclusiv, diversificarea ar trebui să înceapă la 6 luni. Dacă este hrănit cu lapte praf sau mixt, introducerea alimentelor solide ar putea începe mai devreme, pe la 5 luni, dar niciodată mai devreme de 4 luni. Pe măsura ce copilul creşte laptele nu mai poate sa-i ofere micuţului toţi nutrienţii de care are nevoie. Alimentele ideale pentru început sunt legumele sub formă de piure (de preferat prima legumă să fie morcovul), urmate de fructe, de preferat fierte la abur, cereale, carne de pui, gălbenuş de ou, lactate, adaptate nevoilor bebeluşului. Pentru a putea urmări reacţiile bebeluşului (alergii, efecte indigeste, intoleranţă, etc.) se are în vedere regula celor 4 zile, adică se introduce un nou aliment, la o distanţă de 4 zile de la introducerea precedentului.

La prima masă, fii pregatită să fii refuzată – copilul va strâmba din năsuc, va arunca mâncarea din gură, iar totul în jur va fi mânjit cu piure; nu renunţa imediat, întrucât bebeluşul are nevoie de timp pentru a se obişnui cu textura şi gustul noilor alimente. Pentru această primă masă, chiar şi o linguriţă de mâncare este suficientă, urmând ca în timp, pe măsură ce copilul se obişnuieşte cu textura ei, să măriţi porţiile la o lingură, servită în porţii mici.

Cum imi ajut copilul să se obişnuiască cu linguriţa? Pentru bebeluşul dumneavoastră mâncatul cu linguriţa este o experienţă complet nouă. De aceea trebuie să înveţe mai întâi cum trebuie să o facă. Astfel, trebuie sa fiţi pregătiţi cu multă răbdare şi începeţi cu paşi mici. Folosiţi o linguriţă de plastic, cu marginile rotunjite, pe care să o folosiţi doar pentru copilul dumneavoastră.

Apetitul copilului dumneavostră poate varia. Este normal să nu mănânce de fiecare dată aceeaşi cantitate de alimente. Când începeţi diversificarea, hrana devine mai solidă, prin urmare este foarte probabil să apară modificări ale scaunului, crescându-i consistenţa.

Nicoleta Iordache

Hrană-pentru-începutul

Ți-a plăcut?
Distribuie!

Cele mai vizualizate

Urmărește-ne