Ai încercat vreodată bazlama? E o lipie turcească groasă, moale și ușor rumenită, care se face în tigaie, fără cuptor. Se potrivește cu aproape orice – de la brânzeturi și iaurt, până la salate sau tocănițe. E genul de rețetă turceasca pe care o faci o dată și-apoi o tot repeți, mai ales dacă folosești o drojdie bună, cum e Secretul Bunicii.
Ingrediente:
- 500 g făină albă
- 25 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 250 ml apă călduță
- 100 g iaurt
- 2 linguri ulei (și un pic pentru uns)
Pași:
- Într-un bol mare, amestecă drojdia Secretul Bunicii cu zahărul și apa călduță. Las-o 10 minute să se activeze – o să vezi cum începe să facă spumă.
- Adaugă iaurtul, sarea și treptat făina. Frământă totul cam 8-10 minute până ai un aluat elastic. Dacă ți se lipește de mâini, mai presară un pic de făină.
- Unge aluatul cu puțin ulei, acoperă bolul și lasă-l la dospit cam o oră, într-un loc cald. Își dublează volumul.
- După ce a crescut, rupe aluatul în 6 bucăți egale și modelează bile. Lasă-le 10 minute să se „odihnească”.
- Apoi întinde fiecare bilă cu sucitorul, într-o formă rotundă, groasă cam de 1 cm – nu trebuie să fie perfectă. Asta face farmecul la bazlama.
- Încinge o tigaie antiaderentă (fără ulei!) și coace fiecare lipie turcească 2-3 minute pe fiecare parte, până capătă pete aurii și se umflă ușor.
Le poți unge cu unt topit cât sunt calde sau cu usturoi pisat amestecat cu ulei. Merg perfect lângă un mic dejun cu ouă și brânză sau chiar la cină cu hummus sau o kebab. Încearcă și tu această rețetă de lipie turcească, îi va plăcea cu siguranță!