Focaccia cu masline, ulei de masline si rozmarin este una dintre acele retete care iti aduc in farfurie farmecul Mediteranei fara prea mult efort. Cu doar cateva ingrediente simple si drojdia Secretul Bunicii, poti pregati un aluat pufos si aromat, perfect pentru orice moment al zilei.
Ingrediente:
- 500 g faina
- 7 g drojdie uscata Secretul Bunicii
- 300 ml apa calduta
- 50 ml ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 100 g masline (de preferat fara samburi, taiate felii)
- Rozmarin proaspat (cateva crengute)
- Sare grunjoasa pentru presarat
Pasi:
- Intr-un bol mare, pune faina, zaharul si sarea, amesteca bine. Adauga drojdia si apoi apa. Incepe sa framanti aluatul, adaugand treptat uleiul de masline. Framanta bine, timp de aproximativ 10 minute, pana cand obtii un aluat neted si elastic.
- Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc calduros, ferit de curenti de aer, timp de 1 ora, sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Este un pas esential al retetei de focaccia cu masline, asa ca nu sari peste.
- Dupa ce aluatul pentru focaccia cu masline a dospit, unge o tava cu putin ulei de masline si intinde aluatul in tava, nu trage de el, apasa-l usor pana se intinde.
- Mai lasa-l timp de 30 de minute la dospit in tava.
- Apasa usor cu degetele in aluatul de focaccia cu ulei de masline si rozmarin pentru a forma mici adancituri, dar nu sparge bulele de aer. Presara maslinele taiate si crengutele de rozmarin peste aluat, apoi stropeste cu ulei de masline. Nu uita sa presari si un pic de sare grunjoasa deasupra.
- Preincalzeste cuptorul la 200°C. Coace focaccia timp de 20-25 de minute, pana cand devine aurie si crocanta la margini.
- Dupa ce focaccia cu masline si rozmarin s-a racit putin, o poti taia si savura. E perfecta ca aperitiv, alaturi de o salata, poti face sandvisuri sau pur si simplu o savurezi ca pe o gustare.
- Aceasta a fost reteta de focaccia cu masline si rozmarin. Pofta buna!