INGREDIENTE PENTRU REȚETA DE GOGOȘI:
Pentru început:
- 40 g drojdie proaspătă;
- 80 ml lapte cald;
- 40 g zahăr;
- 2 linguri de făină simplă.
Pentru rețeta aluatului de gogoși:
- 480 g făină simplă;
- 40 g zahăr;
- 1 linguriță sare;
- 4 ouă;
- ½ portocală (doar coaja);
- 1 lămâie (doar coaja);
- 2 linguri de whisky;
- 80 g unt, tăiat cubulețe.
Pentru crema de portocale și whisky:
- 1 ou la temperature camerei, plus 3 gălbenușuri de ou;
- 2 linguri făină de porumb;
- 2 linguri de whisky;
- 120 ml suc de portocale;
- 60 ml suc de lămâie;
- 1 portocală (doar coaja);
- 150 g zahăr tos;
- 75 g unt;
- ulei pentru prăjit;
- 50 g ciocolată neagră, topită, pentru stropire (opțional);
- zahăr pudră, pentru pudrat.
Pași:
- Pentru această rețetă de gogoși începe prin a face starterul, amestecă bine ingredientele și așează-le timp de aproximativ 30 de minute într-un loc cald, pentru ca drojdia să se activeze.
- Pentru a face aluatul de gogoși, pune toate ingredientele într-un bol și mixează-le pe rând : adaugă starterul și frământă constant la viteză medie pentru aproximativ 5-6 minute sau până când obții un aluat neted și strălucitor. Se acoperă bolul și se lasă la dospit timp de 2 ore.
- Pornește din nou mixerul și frământă aluatul din nou; transferă aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperă-l. Pune aluatul la frigider peste noapte.
- Începe tot acest proces de a găti gogoșile cu o zi înainte, astfel încât să se poată răci în întregime, iar aluatul să devină suficient de ferm. Se amestecă oul întreg și gălbenușurile cu făina de porumb și whisky-ul într-un bol.
- Fierbe sucul de portocale și lămâie cu coaja, zahărul și untul într-o oală separată la foc mediu. Odată ce fierbe și tot untul s-a topit, se toarnă dintr-o singură mișcare peste ouă, se mixează bine și se pune din nou pe foc, amestecând tot timpul până când compoziția se îngroașă și apar primele bule mari.
- Se toarnă într-un castron curat printr-o sită fină pentru a îndepărta eventualele cocoloașe. Sigilează castronul cu folie alimentară, astfel încât să nu se formeze o coajă deasupra și pune-l la frigider până este nevoie.
- După ce s-a răcit, împarte aluatul în 15 bucăți egale, în jur de 60g fiecare și rulează-l în bile. lasă la dospit la loc călduț aproximativ 2 ore până când sunt foarte moi și aproape și-au dublat volumul.
- Pune o oală mare pe aragaz (de preferință cu capac), adaugă uleiul de prăjit și pune la foc mediu.
- Adaugă pe rând gogoșile în oală și lasă-le la prăjit 1 minut sub capac, apoi încă 1 minut fără capac. Întoarce ușor gogoșile pentru a se prăji timp de 2 minute pe cealaltă parte. Gogoșile trebuie să fie maro-auriu.
- Umple gogoșile cu crema de portocale, folosind o pungă.
- Utlimul pas al rețetei de gogoși este să pui ciocolata topită deasupra gogoșilor și pudrezi cu puțin zahăr pudră.